Aansluiten bij een bedrijf

Stappenplan -> STARTSITUATIE

Het kan zijn dat je bij een klein of middel groot bedrijf werkzaam bent en je de vraag wordt gesteld of je mede-eigenaar wilt worden. Je neemt dan aandeel in het bedrijf. Je wordt vennoot of treedt toe tot bijvoorbeeld een VOF of een Maatschap. De traditie wil dat beoefenaars van een vrij beroep, zoals artsen en advocaten, in een maatschap werken en ambachtslieden, bijvoorbeeld meubelmakers en boekbinders, in een VOF. Dit wordt ook wel aangeduid als het onderscheid tussen beroep en bedrijf.

Toetreden tot een bestaande VOF kan verregaande consequenties hebben. Je bent namelijk vanaf dag één hoofdelijk aansprakelijk voor alle verplichtingen van de Vof. Intern kunnen de vennoten hierover weliswaar afwijkende afspraken maken, maar een schuldeiser hoeft daar geen boodschap aan te hebben.

Daarbij wordt het evenwicht anders binnen de onderneming wanneer je toetreed of wanneer er een vennoot vertrekt. Als je met twee andere ondernemers in een Vof zit en een van de vennoten vertrekt, hoeft het niet zo te zijn dat je dan met die andere vennoot alleen in een Vof verder wilt. Vandaar dat wettelijk geregeld is dat bij overlijden of vertrek van een vennoot, de Vof wordt ontbonden. Het is zelfs zo dat bij het toetreden van een nieuwe vennoot er in principe een nieuwe Vof tot stand komt. Dit houdt automatisch het einde in van de oude Vof.

Een maatschap wordt doorgaans opgericht door 2 of meerdere mensen die hetzelfde beroep uitoefenen en zaken als bedrijfsruimte, arbeid en apparatuur delen. Een maatschap is met name handig i.v.m. de belastingvoordelen die het bied ten opzicht van samenwerkende eenmanszaken. De winst kan dan namelijk worden verdeeld over beide personen, waardoor u dubbel belastingvoordeel krijgt. Ieder bedrijf kan gebruikmaken van belastingvoordeel op de btw als het aan bepaalde voorwaarden voldoet.

De maatschap en VOF lijken erg op elkaar. Het verschil zit hem in met name in het feit dat bij een VOF een gezamelijke bedrijfsnaam wordt gevoerd en bij een maatschap daadwerkelijk zaken als bedrijfruimte worden gedeeld. Meer hierover en over toetreden tot een BV lees je in het gedeelte rechtsvorm kiezen.

Over Startersinformatie.nl
Startersinformatie.nl is het informatieve kanaal van de website StartendeOndernemers.nl. Hier vind je alle informatieve artikelen die je helpen bij het starten en runnen van je eigen bedrijf. Wil je ook lid worden en zelf starten met posten? Registreer je dan hier.

e-boekhouden