BBZ en BMKB regeling

Stappenplan -> FINANCIERING

Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ)

Starters die vanuit een uitkering een bedrijf willen beginnen, kunnen volgens de BBZ een lening tot maximaal € 32.905 aanvragen. Daarnaast kun je een beroep doen op een periodieke uitkering voor levensonderhoud gedurende drie jaar en een vergoeding ontvangen voor begeleiding. Je kunt Bbz-ondersteuning bij de afdeling Sociale Zaken van jouw gemeente aanvragen. Zij voeren de Bbz-regeling uit i.s.m. het IMK en beslissen uiteindelijk over de aanvraag. Een BBZ lening vraag je doorgaans aan wanneer een financiering bij een bank niet mogelijk is. Een BBZ is deels lening, deels subsidie/uitkering. Je leent in principe een volledig bedrag, maar een deel van dit bedrag hoeft niet terugbetaald te worden. Dit deel is het subsidiegedeelte. Om welke bedragen het gaat verschilt per aanvraag. Je totale financiele situatie maar ook die van je eventuele levenspartner wordt in dit besluit meegenomen.

Het BBZ is tevens in het leven geroepen voor bedrijven die in zwaar weer zitten en financiele hulp nodig hebben.

Let wel op dat je je BBZ aanvraag tijdig doet. Uiteindelijke toekenning kan vele weken op zich laten wachten. Daarbij heb je een gedegen ondernemingplan nodig met een financieel gedeelte dat aangeeft dat jouw bedrijf levensvatbaar is.

Meer informatie vind je hier:
10jaarbbz.nl
rijksoverheid.nl

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Als mkb-ondernemer kun je een borgstelling krijgen voor een gedeelte van een krediet. Met deze borgstelling kun je bij de bank meer lenen dan je op basis van je onderpand zou krijgen. De bank en andere financiers kunnen bij de overheid een beroep doen op de Borgstelling MKB-kredieten. Sluit je als starter bij de bank een starterslening af van maximaal € 266.667? Dan staat de overheid borg voor 67,5%. De BMKB borgstellingsregeling is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers met een jaaromzet tot 50 miljoen euro óf een balanstotaal tot 43 miljoen euro.

Meer informatie vind je hier:
rvo.nl/bmkb

Over Startersinformatie.nl
Startersinformatie.nl is het informatieve kanaal van de website StartendeOndernemers.nl. Hier vind je alle informatieve artikelen die je helpen bij het starten en runnen van je eigen bedrijf. Wil je ook lid worden en zelf starten met posten? Registreer je dan hier.

e-boekhouden