Bedrijf overnemen

Stappenplan -> STARTSITUATIE

Of het nou gaat om het overnemen van een familiebedrijf of een bedrijf dat geen familiebedrijf is, bij bedrijfsovername komen veel zaken aan de orde.

Veel starters beschouwen het overnemen van een familiebedrijf als een gouden kans. In principe niet onterecht, immers, het familiebedrijf bestaat meestal al heel lang, er is naamsbekendheid en als het bedrijf goed loopt is het zeer aantrekkelijk om in te stappen. Toch kan een dergelijk bedrijfsovername ook tegenvallen doordat de huidige eigenaar, de familie, teveel bemoeienis heeft of houd met de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld omdat zij nog betalingen blijven ontvangen uit het bedrijf. Het bedrijf heeft immers een emotionele waarde voor hen. Dit kan belemmering zijn voor het uitvoeren van een goede bedrijfsvoering en een negatieve invloed hebben op de winst van het bedrijf.

Een ander aspect dat bij bedrijfsovername van belang is, is de prijs van overname. Er zijn twee categorieen bedrijven te koop: De goedlopende onderneming, waarvoor een ‘commerciële’ prijs moet worden betaald. En het slecht lopende bedrijf, dat nieuw leven moet worden ingeblazen en waarvoor een beduidend lagere prijs geldt. Zorg dat je je bij een eerste kennismaking met de huidige eigenaar goed voorbreid. Bekijk de gegevens uit het handelsregister (jaarcijfers, uittreksel etc.) en zoek het bedrijf op op internet (wat wordt er over geschreven?).

Aangezien er vertrouwelijke informatie wordt besproken bij een bedrijfsovername kan er een geheimhoudingsverklaring worden opgesteld. In dit contract verplichten de twee partijen elkaar bepaalde kennis niet met anderen te delen.

Het beste is om bij bedrijfsovername een gespecialiseerde adviseur in te schakelen. Zaken als goodwill kunnen met hem besproken worden.

Bij bedrijfsovername is de slagingskans van het bedrijf veel groter dan bij een reuliere start (96% ten opzichte van 50%). Dit maakt overname zeker aantrekkelijk.


Over Startersinformatie.nl
Startersinformatie.nl is het informatieve kanaal van de website StartendeOndernemers.nl. Hier vind je alle informatieve artikelen die je helpen bij het starten en runnen van je eigen bedrijf. Wil je ook lid worden en zelf starten met posten? Registreer je dan hier.

e-boekhouden