Bedrijfsnaam kiezen

Stappenplan -> ONDERNEMINGSPLAN

Het kiezen van een bedrijfsnaam of handelsnaam kan een leuke en creatieve bezigheid zijn. Eenmaal gekozen zit je er voor lange tijd aan vast. Kies dus iets waar je jezelf goed bij voelt. Bekt de naam lekker als je bijvoorbeeld de telefoon opneemt? Houd rekening met een aantal zaken voordat je kiest:

Handelsnaamwet

Je mag niet een naam gebruiken die al bestaat, tenzij je toestemming hebt van diegene met deze naam. Op zich hoeft het geen probleem te zijn als je bijvoorbeeld je restaurant in Leeuwarden 'de lekkerbek' noemt en er al een ander restaurant 'de lekkerbek' in Maastricht is. Is dat andere restaurant ergens in Friesland, dan is dat wel weer een probleem. Daarbij zijn niet alle leestekens toegestaan. De volgende tekens zijn toegestaan: @ & +. Overige lees- en speciale tekens zoals bijvoorbeeld () ? ! * # / mogen niet in je bedrijfsnaam voorkomen. Raadpleeg de handelsnaamwet voor meer informatie.

Wil je een naam gebruiken die al bestaat en dit andere bedrijf zit in een totaal andere branche, bijvoorbeeld IT service 'De blauwe wolk' en Babywinkel 'De blauwe wolk', dan zou dit geen probleem hoeven zijn. Vraag in ieder geval altijd toestemming aan het reeds bestaande bedrijf.

Ander voorbeeld: Je heet van je achternaam Heineken en je wilt een kleine bierbrouwerij beginnen met de naam Heinekenen bier. Dan is dat volgende de wet niet toegestaan omdat dat tot verwarring zou leiden.

Misleidende namen mogen ook niet. Begin je een kleine bloemenwinkel en je noemt je 'International Flower Centre', dan is dat niet toegestaan.

Om er achter te komen welke namen er al zijn check je het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Rechtsvorm bij naam vermelden

Vaak wordt de rechtsvorm bij de handelsnaam vermeld bijvoorbeeld 'De Onderneming BV', 'Vof de Ondernemers'. Moet in de handelsnaam áltijd worden vermeld om welke rechtsvorm het gaat? Dat is afhankelijk van de soort rechtsvorm.

Een eenmanszaak of een Vof is niet verplicht om de rechtsvorm in de handelsnaam op te nemen. Hoewel er dus geen verplichting bestaat om de rechtsvorm te vermelden in de correspondentie, is het soms beter dit tóch te doen. Vermeld het bijvoorbeeld op contracten of facturen. Bij de NV, BV, onderlinge waarborgmaatschappij, coöperatie en stichting is vermelding van rechtvorm verplicht. De rechtsvorm moet dus opgenomen in hun statutaire naam zoals bijvoorbeeld 'Stichting De Doelstelling'. De statutaire naam is de naam die in de oprichtingsakte staat. Bij een NV, BV en coöperatie is de statutaire naam ook de handelsnaam (of één van de handelsnamen).

Merknaam

Je kan geen bedrijfsnaam kiezen die al als merknaam geregistreerd staat. Wel kan je zelf je bedrijfsnaam als merk deponeren. Dit is van toepassing wanneer je bijvoorbeeld een nieuw product op de markt brengt. Een merknaam biedt meer juridische bescherming dan alleen een handelsnaam. Zo is bijvoorbeeld ook je logo beschremd. Na registratie kun je de toevoeging TM (trademark) of ® (registered) aan je naam c.q. logo toevoegen. Of een merk al bestaat check je in het Merkenregister. Merken worden doorgaans per regio vastgelegd (bijvoorbeeld Nederland, Europa of wereldwijd). Meer informatie over merken vind je hier.

Meerdere handelsnamen registreren

Je kan als bedrijf ook meerdere handelsnamen voeren. Bijvoorbeeld als je niet alleen je algemene bedrijfsactiviteiten wilt profileren, maar daarnaast ook een specifiek product wilt profileren. Zo is (de fictieve) uitgeverij 'De Tijdschriftenfabriek' ook bekend onder de naam 'Leuk Tijdschrift'. Onder beide handelsnamen kunnen ze bijvoorbeeld facturen sturen.

Domeinnaam

Het is handig wanneer je een naam kiest die ook nog vrij is als domeinnaam. Op die manier kun je straks onder jouw bedrijfsnaam een website voeren en email versturen. Check je Nederlandse domeinmaan hier.

Over Startersinformatie.nl
Startersinformatie.nl is het informatieve kanaal van de website StartendeOndernemers.nl. Hier vind je alle informatieve artikelen die je helpen bij het starten en runnen van je eigen bedrijf. Wil je ook lid worden en zelf starten met posten? Registreer je dan hier.

e-boekhouden