Brancheinformatie

Stappenplan -> MARKTONDERZOEK

Onderzoek bij welke brancheorganisatie je op te richten bedrijf hoort en maak gebruik van hun mogelijkheden. De brqncheorganisatie bechikt over cijfers en onderzoeksresultaten over bv faillissementen en trends in de branche. Daarnaast het een belangenbehartiger en is er veel vakkennis in huis. Kortom een waardevolle informatiebron.

Een brancheorganisatie is wat anders dan een ondernemingsvereniging. Het verschil is dat ondernemingsverenigingen vaak per gemeente of per regio gaat.

Onze website StartendeOndernemers.nl hanteert verzameling van sectoren en branches die wij samen hebben gebracht in een lijst die wij voor het gemak de Sector-lijst hebben genoemd. Deze “sectoren” zijn onderverdeeld in de volgende catergorieën:

1. Dienstverlening
2. Groothandel/Detailhandel
3. Horeca/Toerisme/ Cultuur
4. Industrie/Bouw
5. Land-, Tuinbouw/Visserij
6. Logistiek/Vervoer
7. Techniek/Innovatie/ICT


In werkelijkheid is het aantal te bepalen sectoren en branches veel complexer en uitgebreider. Zo kent elke sector een grote diversiteit aan branches. Daarbij heeft bijna elke sector wel een eigen belangenorganisatie en elke branche wel een eigen brancheorganisatie.

Voorbeeld:
De sector Detailhandel kent de belangengenorganisatie Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Detailhandel is op haar beurt weer onververdeeld in Food en Non Food. Onder de de Non Food afdeling valt dan vervolgens een organisatie als bijvoorbeeld de Centrale Vereniging Bloemendetailhandel. Ook hierin zou nog de onderverdeling gemaakt kunnen worden van Ambulante handel (markt) en Vaste handel.

Ben je lid van StartendeOndernemers.nl en weet je niet onder welke sector je bedrijf valt? Zoek het op met de sectorvinder hieronder.

1. Selecteer je sector:

2.Selecteer jouw branche:

Je valt onder:


Bij het doen van je marktonderzoek stel je de volgende zaken aan je brancheorganisatie:

Wat is de gemiddelde omzet in jouw branche?
Als de meeste bedrijven in jouw branche winst maken, kan dat een goed teken zijn. Ziet u dat de gemiddelde omzet wat afneemt, betekent het misschien dat het wat minder goed gaat met de branche. Heeft jouw idee dan nog steeds kans van slagen?

Wie zijn de belangrijkste aanbieders?
Onderzoek wie de belangrijkste en grootste concurrenten zijn. En waarom doen zij het goed? Hoe bepalend zijn ze voor de branche?

Hoe komen de producten en diensten bij de klant?
Inventariseer via welke kanalen de producten en diensten gedistribueerd worden. Wie levert aan wie binnen de branche? Zie je bijvoorbeeld dat heel veel bedrijven in jouw branche overstappen naar een webwinkel, dan is misschien niet verstandig om uw bedrijf in een winkelpand te beginnen.

Wat zijn de ontwikkelingen en verwachtingen binnen jouw branche?
Zijn er belangrijke ontwikkelingen die de branche beïnvloeden? Misschien is er te weinig gekwalificeerd personeel in uw branche of is er juist een overschot aan goede arbeidskrachten. Of neemt de concurrentie steeds verder toe waardoor prijzen onder druk staan. Is uw bedrijf ook onder deze omstandigheden succesvol?

Over Startersinformatie.nl
Startersinformatie.nl is het informatieve kanaal van de website StartendeOndernemers.nl. Hier vind je alle informatieve artikelen die je helpen bij het starten en runnen van je eigen bedrijf. Wil je ook lid worden en zelf starten met posten? Registreer je dan hier.

e-boekhouden