Franchising

Stappenplan -> STARTSITUATIE

Er zijn in dit geval twee uitgangspunten:

  • zelf een franchise starten
  • in een franchiseformule stappen
In dit verhaal gaan we van dat tweede uit.

Een groot voordeel van het stappen in een franchiseformule is dat ondernemers minder tijd en energie hoeven te steken in de promotie van hun nieuwe zaak. Een ander pluspunt is dat franchisenemers beduidend minder risico lopen dan zelfstandige ondernemers die een compleet nieuwe onderneming starten en recht hebben op een vast en goed inkomen. Bovendien krijgt de franchisenemer toegang tot specifieke vakkennis van de franchisegever en kan hij of zij vaak permanent in de bedrijfsvoering worden begeleid. Daarentegen heeft u als franchisenemer lang niet altijd de vrijheid om bijvoorbeeld individuele acties te organiseren, de indeling van uw zaak te bepalen of zelfstandig de prijs van uw producten vast te stellen.

In tegenstelling tot wanneer je zelf een bedrijf opzet, heb je bij een franchiseonderneming geen recht op alle opbrengsten. As franchisenemer ben je verplicht om royalty's af te staan. In veel gevallen vraagt de franchisegever je bij de oprichting om een eenmalig bedrag voor de deelname aan de formule. Vervolgens betaal je meestal een jaarlijkse bijdrage, bijvoorbeeld in ruil voor voor reclame, materiaal en verdere ondersteuning van de franchisegever.

Wel is het vaak makkelijker om een financiering te krijgen. Soms kan dit met hulp of zelfs bij de franchisegever zelf.

Veel grote ketens die tevens een franchiseformule in huis hebben, hebben het tegenwoordig moeilijk. Kijk dus uit; wanneer de franchisegever failliet gaat is het einde verhaal.

Voor het opstellen van een franchisecontract moet rekening worden gehouden met de bestaande richtlijnen, zoals de Europese erecode inzake Franchising van de Europese Franchise Federatie (EFF) en het modelcontract van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV).

Over Startersinformatie.nl
Startersinformatie.nl is het informatieve kanaal van de website StartendeOndernemers.nl. Hier vind je alle informatieve artikelen die je helpen bij het starten en runnen van je eigen bedrijf. Wil je ook lid worden en zelf starten met posten? Registreer je dan hier.

e-boekhouden