Inschrijven als ondernemer

Stappenplan -> EN VERDER

Kamer van Koophandel

Ben je klaar voor je start, dan is het tijd om je te gaan in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hierbij vermeld je onder meer de naam van je bedrijf en de rechtsvorm. Deze bedrijfsregistratie in het handelsregister van de KvK is verplicht. Alle Nederlandse bedrijven staan in dit register vermeld met actuele bedrijfsgegevens en zonodig jaarstukken. Dit register is voor iedereen in te zien. Elk bedrijf krijgt van de Kamer van Koophandel een eigen inschrijvingsnummer dat verplicht vermeld moet worden op het briefpapier en facturen van het bedrijf. Neem je meteen personeel in dienst? Dan vraagt de Kamer van Koophandel ook daarover informatie.

Belastingdienst

De Kamer van Koophandel geeft je gegevens na inschrijving meteen door aan de Belastingdienst. de belastingdienst bepaald uiteindelijk of je als ondernemer erkend wordt en hoe ja als ondernemer geregistreerd komt te staan. Dit heeft namelijk betrekking op fiscale regelingen als de BTW, de kleine ondernemersregeling en de inkomstenbelasting.

Burgerservicenummer of Rsin

Schrijf je een eenmanszaak in? Dan word je geregistreerd met je persoonlijke burgerservicenummer (BsN). Schrijf je je onderneming met een andere rechtsvorm in? Dan krijg je van de Kamer van Koophandel een RsiN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer). Met je BsN of RsiN wordt je het btw-nummer en eventuele andere nummers, zoals een loonheffingennummer bepaald. Eenmanszaken kunnen bij hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) meteen hun btw-identificatienummer krijgen. VOF's en CV's krijgen hem één week na hun inschrijving bij de KvK vanzelf door de Belastingdienst toegezonden.

Urencriterium

Hoeveel uren jij per week aan jouw bedrijf besteedt bepaald jouw urencriterium. Dit is het criterium dat de Belastingdienst hanteert om je al dan niet in aanmerking te laten komen voor ondernemersaftrek.

Voor de inschrijving in het handelsregister neem je mee:
  • Een geldig legitimatiebewijs.
  • Een origineel bankafschrift van de prive rekening óf een uittreksel van het bevolkingsregister, beide niet ouder dan 1 maand


Over Startersinformatie.nl
Startersinformatie.nl is het informatieve kanaal van de website StartendeOndernemers.nl. Hier vind je alle informatieve artikelen die je helpen bij het starten en runnen van je eigen bedrijf. Wil je ook lid worden en zelf starten met posten? Registreer je dan hier.

e-boekhouden