Internationaal ondernemen

Stappenplan -> STARTSITUATIE

Ondernemen in het buitenland; dat doe je intuïtief én met je verstand. Je neemt risico en hebt grote verantwoordelijkheden. Ook al ken je de markt goed, er zijn altijd vragen. Er zijn een aantal uitgangspunten van toepassing:

  • je gaat importeren c.q. exporteren
  • je gaat emigreren
  • je doet zaken binnen de EU
  • je doet zaken buiten de EU

Bij internationaal ondernemen worden importeren en exporteren vaak in 1 adem genoemd. Toch is er veel verschil. Exporteren is veel arbeidsintensiever dan importeren. Het zoeken naar een afzetgebied in het buitenland brent veel tijd en kosten met zich mee. Daarbij is import -het inkopen in het buitenland- voor verkoop op de Nederlandse markt vaak eenvoudiger. Bovendien is de kennis van de markt in eigen land vaak beter.

Indien je producten uit het buitelnad wilt gaan importeren, onderzoek dan eerst goed waarom het hier nog niet verkrijgbaar is. Het is mogelijk dat bepaalde wetgeving dit verbied of dat en geen vraag naar is in Nederland.

Een veel onderschat probleem bij internationaal ondernemen -naast de culturbarriere- is de taalbarriere. Het is daarom goed om voordat je met het buitenland gaat onderhandelen de taal goed beheerst en zomogelijk ook de plaatselijke cultuur van onderhandelen.

Het maakt heel wat uit of je binnen of buiten de Europese Unie (EU) zakendoet. Binnen de EU is officieel geen sprake van invoer en uitvoer. Sinds het afschaffen van de binnengrenzen in de EU is er vrij goederenverkeer tussen alle EU-landen.

Ga je buiten de Europese grenzen zaken doen, dan krijg je te maken met de Douane; in- en uitvoerrechten en accijns.

Een ander aspect vanhet internationale zakendoen is het fiscale. Indien er gefactureerd wordt naar het buitenland, wordt er geen btw berekend. Het btw susteem blijft altijd binnen de landsgrenzen. De buitenlandse zakenpartner betaald alle btw/tax binnen haar eigen grensgebied.

Marktonderzoek en informatie vind je o.a. via MVO Nederland en de ambassade of het consulaat van het desbetreffende land. Soms zijn er al zakelijke platformen met informatie gerealiseerd zoals de Duits Nederlandse Handelskamer.

Over Startersinformatie.nl
Startersinformatie.nl is het informatieve kanaal van de website StartendeOndernemers.nl. Hier vind je alle informatieve artikelen die je helpen bij het starten en runnen van je eigen bedrijf. Wil je ook lid worden en zelf starten met posten? Registreer je dan hier.

e-boekhouden