Starten vanuit een baan

Stappenplan -> STARTSITUATIE

Je hebt nu een baan en wilt deze opgeven om je eigen bedrijf te gaan starten. Dat is een grote stap, die mogelijk financiele risico's met zich mee brengt. Liggen de van jouw op te richten bedrijf in dezelfde sfeer als die van je werkgever en ga je in dezelfde regio van start, dan moet je toestemming vragen aan je werkgever om te starten. Er is dan namelijk sprake van concurrentie. In principe zal de werkgever niet akkoord gaan met je start. Temeer omdat je als oud werknemer toegang kan hebben tot het netwerk en klantenbestand van de werkgever. Liggen je werkzaamheden in en volledig andere richting? Dan zal het doorgaans geen probleem zijn. Ligt je werkgever wel tijdig in van je plannen. Het is zaak om onderling duidelijke afspraken te maken. Neem voorafgaand aan dit gesprek de arbeidsovereenkomst, CAO of personeelsreglement goed door. Hierin staan mogelijk voorwaarden beschreven m.b.t. het oprichten van je eigen bedrijf en m.b.t. het concurrentiebeding.

Ook is het mogelijk dat je als ondernemer opdrachten aan gaat nemen van je oud werkgever. In sommige gevallen is het voor de werkgever aantrekelijker je als ondernemer in te huren dan om je als personeel aan te houden.

Over Startersinformatie.nl
Startersinformatie.nl is het informatieve kanaal van de website StartendeOndernemers.nl. Hier vind je alle informatieve artikelen die je helpen bij het starten en runnen van je eigen bedrijf. Wil je ook lid worden en zelf starten met posten? Registreer je dan hier.

e-boekhouden