Starten vanuit een uitkering

Stappenplan -> STARTSITUATIE

Er zijn verschillende uitkeringssituatues waarvanuit je een bedrijf kan starten. we geven je een overzicht van de meest voorkomende:

De WW uitkering

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekering (UVW) onderscheidt twee fasen:

De orientatiefase; Je vergaart informatie over de mogelijkheden om zelfstandig ondernemer te worden. Je moet in deze fase beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Vaak kun je deze activiteiten uitvoeren met behoud van uw WW-uitkering.

De startfase; Jouw bedrijf gaat daadwerkelijk van start. je werkt voor jezelf en bent dus niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Je uitkering wordt vaak stopgezet. Je bent geen werknemer meer.

Als je gebruik maakt van de startperiode kunt je zich volledig richten op de start van jouw bedrijf en heb je 26 weken lang geen sollicitatieplicht. Je ontvangt in deze periode gewoon een WW-uitkering, maar deze is wel 29% lager. Je kunt alleen gebruikmaken van de startperiode als UWV daarmee akkoord gaat. Wacht dus met starten tot je toestemming hebt.

Om de startperiode aan te vragen moet je eerst de online training van en UWV doen. Een adviseur van het UWV beslist daarop is het starttraject al dan niet ingezet wordt. Zo ja, dan kan er met een adviseur een traject voor het maken van je ondernemingsplan afgesproken worden.

In het geval van WW kan de UWV je goed adviseren over de mogelijkheden om te starten met behoud van uitkering.

De Bijstandsuitkering (ABW)

Als je start met vanuit een bijstandsuitkering dan krijg je 1 jaar de tijd om je voor te bereiden op de start van jouw bedrijf. In dit jaar behoudt je je uitkering. Voor de kosten die je bij de voorbereiding maakt, ontvang je een renteloze lening (BBZ lening). De gemeente bekijkt daarna of jouw bedrijf levensvatbaar is. De ABW-uitkering vervalt als je zelfstandig ondernemer wordt. Je bent immers niet meer beschikbaar voor de arbeidsmarkt.

AOW

Het is mogelijk om met behoud van AOW uitkering je bedrijf te starten. Iedereen krijgt in Nederland na zijn 65e een AOW-uitkering. Dit geldt ook voor ondernemers. Wel heeft het gevolgen voor de Belastingdienst, je inkomen gaat immers omhoog, althans daar gaan wij maar even vanuit. Ook krijg je te maken met aftrekposten.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering

Heb je een Wajong, WIA, WAO, WAZ of Ziektewet uitkering? Ook dan is het mogelijk je eigen bedrijf te starten. Je kunt dan namelijk zelf je werk inrichten en dit afstemmen op je eigen mogelijkheden. Het UWV kan je hierbij helpen. Naar aanleiding van een gesprek met een adviseur wordt je starttraject al dan niet goedgekeurd. Je kunt dan met behoud van uitkering starten.

Voor alle uitkeringen geldt: Besluit je in of na de onderzoeksperiode dat een eigen bedrijf toch niet iets voor jouw is? Dan verandert er niets aan je situatie.


Over Startersinformatie.nl
Startersinformatie.nl is het informatieve kanaal van de website StartendeOndernemers.nl. Hier vind je alle informatieve artikelen die je helpen bij het starten en runnen van je eigen bedrijf. Wil je ook lid worden en zelf starten met posten? Registreer je dan hier.

e-boekhouden