Venture capital

Stappenplan -> FINANCIERING

Venture capital of durfkapitaal, wordt gebruikt om ondernemingen die hoge risico's lopen te financieren. Vaak gaat het hierbij over startende ondernemingen. Venture capital wordt verstrekt door durfkapitaalverstrekkers of 'venture capitalists', die in het investeren in bedrijven gespecialiseerd zijn. Maar ook banken en private investeerders kunnen optreden als durfkapitalisten. Durfkapitaalverstrekkers investeren veelal in bedrijven met een onvoorspelbare toekomst. Daarbij kan het gaan om veelbelovende jonge bedrijven waarvan men hoopt dat deze sterk zullen groeien, waardoor zij een grotere marktwaarde zullen krijgen. het rendement van de venture capitalist, ook wel business angel' genoemd zit hem in het aandeel van de winst of het aandeel in het bedrijf dat overeengekomen wordt. Dit aandeel is doorgaans aanzienlijk. Maar het is dan ook de venture capitalist die het financiele risico neemt.

De venture capitalists kunnen we uitsplitsen in 'formele' 'informele' geldschieters.

Formele venture capitalists zijn ondernemingen die gespecialiseerd zijn in het verstrekken van risicodragend kapitaal. Deze categorie behelst zowel de formele, landelijke opererende investeringsmaatschappijen als de regionale participatiemaatschappijen en enkele beursgenoteerde beleggingsinstellingen.

Informele venture capitalists, ook wel 'business angels' genoemd, zijn - doorgaans vermogende - particulieren die op individuele basis investeren in het kapitaal van ondernemingen. In diverse regio's bestaan er netwerken en soms 'verenigingen' van business angels. Een business angel investeert met name in (pre)starters- en ondernemers in een vroege groeifase van hun bedrijf. Zo’n investering is vaak een lening of aandeleninvestering en bedraagt in de regel tussen de 50.000 en 250.000 euro. Naast geld brengt een business angel ook kennis en ervaring in en stelt hij zijn persoonlijke netwerk beschikbaar.

Venture capital netwerken

Er zijn diverse manieren om met een investeerder in contact te komen. Dit kan bijvoorbeeld via een ondernemerswedstrijd of via een netwerk. Bereid voor een ontmoeting met een potentiele investeerder altijd een goede pitch voor en zorg dat je de cijfers en begrotingen goed in je hoofd hebt. Onderstaande netwerken zijn voorbeelden waar je kunt zoeken naar een investeerder voor jouw plannen:

BAN Nederland
Start Green
Investor Match

Over Startersinformatie.nl
Startersinformatie.nl is het informatieve kanaal van de website StartendeOndernemers.nl. Hier vind je alle informatieve artikelen die je helpen bij het starten en runnen van je eigen bedrijf. Wil je ook lid worden en zelf starten met posten? Registreer je dan hier.

e-boekhouden